Geschiedenis

Heart of the West

vzw

Heart of the West, het Spaanse raspaard, door James Muir


Dit beeld van een Spaans koloniaal paard is een voorbeeld van een levende geschiedenis op zijn best! Het ras heeft een rijke en lange geschiedenis, alleen de meest geharde overleefden door de jaren heen. Doorheen de geschiedenis werd het ras meerdere malen als uitgestorven beschouwd.


In 1493 werd het ras binnengebracht in de nieuwe wereld door Spaanse ontdekkingsreizigers. Priester Kino introduceerde het ras bij elke misssie, van Mexico tot in het zuidwesten en helemaal doorheen Californië. In 1885 introduceerden Amerikaanse kolonisten deze paarden in het verre westen. In 1920 waren ze met uitsterven bedreigd. Een kleine, gedocumenteerde kudde bleef echter verstopt en vergeten in zuidelijk Arizona op de Wilbur-Cruce Ranch. Deze ranch werd gekocht door de Nature Conservancy namens de US Fish and Wildlife Service in 1989.


In januari 1990 werd een beweging opgericht om deze kudde te beschermen en groter te maken. De geschiedenis van de kudde Wilbur-Cruce is er een die niet kan worden gedupliceerd. Geen andere kudde die afstamt van de Spaanse paarden kan worden getraceerd met de nauwkeurigheid zoals de kudde Wilbur-Cruce. Deze paarden zijn de zuiverste van het oorspronkelijke ras en worden aanzien als de sterkste en stevigste. Ze worden beschouwd als het beste langeafstand paardenras. Ze worden door de Indianen ook wel "rock horses" genoemd omwille van hun vermogen in moeilijke terreinen. Er wordt gezegd dat ze een scherpe intelligentie en een "hond-achtige" trouw aan hun meesters hebben.


Dit was het soort paard dat bereden werd in het begin van 1900 door de mensen in het verre westen. James Muir koos het paard voor zijn sculptuur van het jaar 1920 in opdracht van het kantoor van de Sheriff voor het centrum van Phoenix. Muir is eigenaar van een van deze prachtige paarden met de naam "Diamante'". Het zadel en de uitrusting gebruikt in het beeld zijn ook uit deze periode en historisch correct.


De afbeelding hiernaast: "The Dance & Heart of the West". Een levensgroot bronzen beeld op Cowboy Plaza, Sedona van de hand van James Muir.


James Muir


James Muir is een kunstenaar geboren in Indianapolis, Indiana in 1945. Zijn kunstwerken zijn vervuld met symbolische betekenis. Hij maakt een brug tussen het historische en het hedendaagse. De gouden draad die alles verbindt is zijn nooit eindigende zoektocht naar de essentie van het leven, voor waarheid in zijn zuiverste vorm.

Enkele boeken met als titel "Heart of the West"

Hopalong Cassidy in 'Heart of the West' met William Boyd


De meest opmerkelijke serie van westerns begon in 1935 van Paramount Pictures "Hopalong Cassidy" in Heart of the West. Onder de leidende hand van producent Harry "Pop" Sherman,  bleek deze serie in de jaren ' 40 de meest succesvolle 'B' Westerns te zijn...  gemaakt op basis van de verhalen van  Clarence E. Mulford. Men streefde  in de Cassidy serie naar veranderingen die zowel origineel en invloedrijk waren. De held werd gespeeld door William Lawrence Boyd, een volwassen man van zijn woord. De plots waren sterk met een plotselinge uitbarsting van een klimatologische actie in de laatste scène, meestal een verwoede achtervolging gesteund door een spanning opbouwende muziek.

Hopalong Cassidy Tribute: een verhaal voor kinderen uit de serie 'Heart of the West' ingelezen door William Boyd